Tips voor een productieve zomerbreak

Hannah SurveyStudent.nlGeen categorie

Studenten brengen hun jaar hard door en het vooruitzicht van een lange zomervakantie kan de drijvende kracht zijn achter het afronden van einde-semesterprojecten of het inleveren van je scriptie. Maar hoe verleidelijk het ook lijkt, het volledig loskoppelen tijdens de zomervakantie is een luxe die de meeste studenten niet kunnen veroorloven. Maar dat betekent niet dat je je zomer moet doorbrengen voor je computer of jezelf moet begraven in onderzoek doen. Er zijn veel manieren om het meeste uit je vakantie te halen en toch een leuke, ontspannen tijd te hebben, weg van lessen en opdrachten. Gebruik deze zes tips om een productieve en beste zomer ooit te hebben!

Doe vrijwilligers werk

De zomer is de perfecte tijd om delen van je cv te ontwikkelen die mogelijk ontbreken vanwege je drukke schema gedurende het jaar. Natuurlijk zorgen deeltijdbanen en stages voor een geweldige werkervaring, maar als je wilt dat je tijd flexibeler of betekenisvoller is, overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen. Zoek een programma waarin je je unieke vaardigheden kunt gebruiken en ontwikkelen. Het coachen van een voetbalkamp zal je leiderschap en motivatievaardigheden helpen verbeteren. Taal-studenten zullen merken dat hun expertise op het gebied van leesprogramma’s voor vrijwilligers groot is. Studenten sociologie kunnen vrijwilligerswerk zoeken in maatschappelijke organisaties die lokale problemen aanpakken. De mogelijkheden zijn eindeloos, zoek iets wat echt bij jou past en leuk vindt om te doen.

Maak doelen voor jezelf

Het schooljaar kan intens zijn en hierdoor is het gemakkelijk om slechte gewoonten te ontwikkelen. Maar tijdens de zomer heb je de kans om je leven opnieuw op te starten. Naarmate het semester afloopt kun je het jaar evalueren en uitzoeken wat wel en wat niet werkte. Bekijk gebieden die verbetering nodig hebben en begin met het bekijken en beoefenen van goede gewoonten. Wil jij bijvoorbeeld meer tijd over houden voor jezelf, familie, vrienden of wat dan ook? Bekijk hoe jij dit kunt gaan realiseren. Zoek bijvoorbeeld naar handige tools die je het allemaal net even wat makkelijker maken. Bekijk bijvoorbeeld: www.surveystudent.nl die je helpen met het vinden van respondenten bij het doen van onderzoek. Of zelfs een klein doel, zoals elke dag een wandeling van 30 minuten maken, verbetert je gemoedstoestand, concentratie en energieniveau, en als je in de zomer goede gewoonten vaststelt, is het gemakkelijker om ze het gehele jaar vast te houden.

Lees veel

Waarschijnlijk besteed je een hoop tijd door met het lezen van schoolboeken gedurende het jaar. Aannemelijk heb jij het einde van het jaar er helemaal genoeg van, van al dat lezen maar lees asjeblieft door in de vakantie. Pak een boek die uit je comfortzone ligt, zodat jij meer dingen te weten komt ook buiten jouw vakgebied. Lezen is leuk!

Overweeg zomerschool

Natuurlijk heb je een pauze nodig van de lessen, maar het zomerseizoen kan de perfecte tijd zijn om wat extra credits te verdienen of een cursus te volgen die je anders niet zou proberen. Een groot voordeel is dat zomercursussen meestal kleiner, persoonlijker en diverser dan reguliere semesteraanbiedingen zijn. Het beste deel van de zomercursussen is dat ze vaak versmald zijn, wat betekent dat je veel kunt leren in relatief weinig tijd, wat betekent dat je nog steeds tijd over hebt voor ontspanning.

Ga aan de slag met je creativiteit

Zomerproductiviteit hoeft niet academisch te zijn. Downtime van lessen is het ideale moment om je creativiteit en innovatie te verkennen. Net zoals het ontwikkelen van nieuwe gewoonten, kan het onderzoeken van je creativiteit grote voordelen hebben zodra het schooljaar begint. Heb je bijvoorbeeld een goed idee voor een start-up? Werk het uit! Je zult dan naast je studie een leuk extra zakcentje verdienen.

Geniet!

Wat je ook gaat doen deze zomer, geniet! Zomervakantie is een moment om te ontspannen na de stress van het schooljaar. Stel redelijke doelen en blijf bij je plan, maar vergeet niet om ruimte te laten voor spontane wandelavonturen, ’s avonds laat vreugdevuren op het strand, roadtrips met vrienden en af en toe een dag in een hangmat.

Liefs,

Hannah

Deel jouw survey op social media: